Elutazol? Így védd meg otthonod a betörőktől! 🐱‍👤

Egyes statisztikák szerint 12 percenként történik betöréses lopás hazánkban. Ijesztő szám, pedig néhány egyszerű megoldással sokat lehet tenni az ilyen bűncselekmények ellen. Ezek egy része ráadásul egy forintba sem kerül, pusztán odafigyelést igényel. A CHERRISK-blogon épp ezért összeszedtünk néhány tényt és hasznos tippet!

Az Országos Kriminológiai Intézet egy korábbi tanulmányából sok érdekes dolog derült ki a betörésekről. Az intézet szakemberei ugyanis 139 interjút készítettek elítélt betörőkkel, és módszereikről számtalan dolgot lehet megtudni. Az átlagemberek számára a legfontosabb üzenet talán az, hogy igenis lehet tenni a betörések ellen.

Sokan nem védik otthonukat

Mindezek ellenére (vagy épp ezért) a tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyan az emberek féltik vagyonukat, nem tesznek meg mindent értékeik védelme érdekében. Mint a kutatás írta: a „károk jelentős része a nem kellő védettségből vagy a figyelmetlenségből fakad”. A kutatás épp ezért arra is kitért, hogy a károk nagy része megelőzhető lett volna.

Mit tehetsz értékeid védelméért ingyen?

Zárd be az ablakot is! 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság össze is állított egy javaslatcsomagot, hogy mit lehet tenni értékeink védelme érdekében. A javaslatok között egészen egyszerű, semmilyen anyagi ráfordítást sem igénylő tanácsok is vannak. Ilyen például, hogy ellenőrizd, hogy rendesen bezártad-e az ablakokat és ajtókat. A rendőrség is kiemeli, hogy ez talán magától értetődőnek tűnik, mégis sokszor épp ez hiányzik. 


Ne maradjon semmi az udvaron! 

Ugyanígy fontos tanács, hogy – ha kertes házban élsz – akkor mindig nézz körül az udvaron, hogy nem maradt-e kit olyan tárgy, amin keresztül be lehet mászni az épületbe. Tipikusan ilyen lehet egy létra vagy egy kerti szék és asztal. Ugyancsak jó ötlet elpakolni a kertből, hiszen innen is egyszerűen el lehet lopni a könnyen mozdítható értékeket. 

Felejtsd el a biztos „dugihelyeket”! 

Ha azt gondoltad, hogy túljárhatsz a betörők eszén azzal, hogy eldugod az értékeidet egy „biztos helyre”, sajnos nincs jó hírünk. A tolvajok ezeken a helyeken keresik először az eldugott tárgyakat: 

  • ruhásszekrényben 
  • matrac alatt 
  • sütis dobozban 
  • könyvekben 
  • virágcserép alatt 
  • hűtőben vagy fagyasztóban 
  • képkeret mögött 
  • zárható fiókban 
  • szennyes között 


Milyen eszközöket érdemes beszerezni?

Az OKRI betörőkkel készült interjúiból az is kiderült, hogy szemszögükből a legfontosabb, hogy „ne tartózkodjon otthon senki”. Erre most elég nagy esélyük van, hiszen az emberek hosszú idő után ismét utazhatnak. A második legfontosabb viszont a „biztonsági berendezések megléte, illetve azok hiánya”. Épp ezért érdemes elgondolkodni bizonyos eszközök beszerzésén.

„Manapság már rengeteg okosotthon eszköz is elérhető, amivel növelheted lakásod biztonságát. Az okos kamerák egyszerűen üzembe helyezhetők és olyan funkciók érhetők el rajta, mint a kamerakép mobiltelefonról való megtekintése, értesítés amennyiben mozgást érzékel a kamera, távoli vezérlés és még sok más!” – tudtuk meg a Xiaomishop.hu szakértőjétől. A Mi Home alkalmazással pedig a lakás távoli felügyelete is könnyen megoldható, sőt, az okosotthon központi egységének köszönhetően a komplexebb folyamatok sem jelentenek problémát, hiszen azt is be lehet állítani, hogy rögzítsen folyamatosan kameraképet vagy épp kapcsolja fel a lámpákat.

Az időzített kapcsoló különösen hasznos a BRFK szerint is, mert segítségével „úgy tehetsz”, mintha otthon lennél, akkor is, amikor elutazol. Ugyancsak jó ötlet, ha megbízható, erős ajtót és ablakot szereltetsz be. A zár maga ugyanis nem elég, ha az ajtó tokozása nem elég erős. (A betörők természetesen külön figyelik a gyenge zárakat is.) Házaknál a mozgásérzékelős lámpa szintén jó ötlet, mivel ez könnyen elriaszthatja a betörőket.

riasztók bekötését is javasolja a rendőrség, ám felhívják rá a figyelmet, hogy „az olcsóbb, főleg a kisebb riasztókészülékek gyorsan hatástalaníthatók […] sok esetben az elektromos táplálás megszüntetésével (drót elvágása) eleve működésképtelenné válnak”.

A közösség ebben is segíthet

Mint annyi minden másban, a közösség ereje a vagyonvédelemben is sokat segíthet. Olyannyira, hogy erre még a hatóságok is felhívják a figyelmet, és azt javasolják, hogy kérjünk meg megbízható embereket, szomszédokat, hogy figyeljék otthonainkat, amíg mi nem vagyunk otthon.

+1 Tipp: Köss lakásbiztosítást!

Sajnos a betörés ellen még a legjobb lakásbiztosítás sem véd, az okozott károk megtérítésében, és ellopott tárgyak pótlásában viszont sokat segíthet. A CHERRISK-en például kiváló ár-érték arányú lakásbiztosítást köthetsz percek alatt, már havi 945 Ft-tól! Ráadásul, ha kötéskor beírod a „HOME23” kuponkódot, 10% kedvezményt* kapsz lakásbiztosításod díjából.

Van valamilyen hasznos tipped, amivel sokat teszel otthonod védelméért? Oszd meg velünk és a CHERRISK-közösséggel kommentben!

* A kupon 2023.03.01-ig érvényes. CHERRISK Lakásbiztosítás kötése esetén váltható be. Egy Felhasználó egyszer használhatja fel a kupont. Egy havi díjból vonódik le a kedvezmény. A kedvezmény más akcióval nem összevonható. A kupon értéke készpénzre nem váltható. CHERRISK Lakásbiztosítás teljes körű tájékoztatásáért látogass el a www.cherrisk.com honlapra. 

Hasonló bejegyzések a témában:

Iratkozz fel, és szerezz utasbiztosítás kupont!

Nemcsak a legfrissebb ajánlatainkat küldjük el neked hírlevelünkben, hanem egy 10%-os kedvezménykupont is, amit beválthatsz a következő CHERRISK Utasbiztosításod kötésénél.

Elolvastam és megértettem a CHERRISK Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltakat (Érvényesség kezdete: 2023.10.02).
Szeretnék elsők közt értesülni a CHERRISK különleges ajánlatairól és legfrissebb híreiről. Ezért hozzájárulok ahhoz, hogy a CherryHUB Scale 55150 Kft. az általam megadott elérhetőségeimre (név, e-mail cím, telefonszám) marketing célú megkereséseket küldjön részemre.