A szelektív hulladékgyűjtés szabályai

A szelektív hulladékgyűjtéssel az egyik legnagyobb probléma, hogy odafigyelést igényel, azaz nem mindig könnyű. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy pontos szabályai területenként változnak. Van azonban néhány tipp, aminek megismerésével kicsit közelebb kerülhetsz a hatékony szelektív hulladékgyűjtéshez. Ráadásul még egy meglepetéssel is készültünk!

A legtöbb termék csomagolásán találhatók ikonok, amelyek azt hivatottak bemutatni, hogy az adott hulladékot melyik kukába is kellene dobni. Ez a szelektív hulladékgyűjtés egyik kulcsa, ugyanis ez alapján dönthetjük el, hogy valamit a vegyes kukába vagy valamelyik újrahasznosítósba gyűjtsünk.

Mit, hova? Nem egyszerű kérdés!

Magyarországon nincs egységes szabályozás arra, hogy milyen hulladékot hova kell dobni. A gyűjtés rendszere ugyanis a szemetet elszállító szolgáltatótól függ, így pedig területenként változik. Épp ezért először is azt javasoljuk, hogy mindenképp nézz utána, hogy nálad hogyan kell pontosan válogatni a szemetet.

Nézd az ikonokat!

Több terméken (bár sajnos nem mindegyiken) feltüntetik, hogy milyen anyagból készült a csomagolás. Ez, ha megismered a jeleket, akkor nagyon sokat segíthet abban, hogy mit hova dobj. Épp ezért a lenti táblázatban (ami a fővárosban tevékenykedő FKF szabályai alapján készült) összeszedtük a leggyakoribb ikonokat, és azt is, hogy hova és hogyan dobd az ilyen anyagokat.

 

Vannak persze bonyolultabb kérdések is, amikre az Index egy új videója kiválóan felhívja a figyelmet. Ilyen például, hogy bár műanyagról van szó, nem minden joghurtos doboz dobható a szelektívbe. Ehhez mindenképp meg kell nézni a doboz pontos anyagát. Ugyancsak kiderül a videóból, hogy a csomagolófóliák (például folpack) nem újrahasznosíthatók, ám az alufólia igen.

Legyél jófej, mosd ki!

Tévhit az, hogy az étel- vagy italmaradékos edényeket csak kimosva lehet a szelektív kukába dobni, ám nem túl jófej tőled, ha nem így teszel. A műanyag-, és fémhulladékot ugyanis hazánkban kézzel válogatják szét, így más emberekkel szúrsz ki, ha bebüdösödött, sőt, esetenként fertőzésveszélyes hulladékot hagysz rájuk. Épp ezért legyél rendes, és mosd ki ezeket az edényeket, még akkor is, ha ez nem lenne kötelező!

Találkozz velünk és szerezz ajándékot!

A szelektív hulladékgyűjtést megkönnyítendő sokan használnak kukamatricákat otthon. Ezekkel nemcsak magadnak, de vendégeidnek is egyszerűbbé teheted a döntést, hogy mit hova dobjanak. Ilyen matricákat több helyen is lehet vásárolni, de a CHERRISK-től most ingyen is kaphattok párat, ha eljöttök találkozni velünk a Lakás 2019 kiállításra!

 

A matricákat egyébként innen is letölthetitek, és akár kinyomtathatjátok magatoknak otthon. Sőt, az FKF-től még nagy „tartályra” való matricákat is letölthettek, ami a házban lakókat is emlékezteti, hogy mit hova dobjanak.

Ha pedig valamilyen fontos információt kihagytunk, vagy hasznos területi kiegészítésetek lenne, azt írjátok meg nekünk a Facebookon!

Hasonló bejegyzések a témában:

Iratkozz fel, és szerezz utasbiztosítás kupont!

Nemcsak a legfrissebb ajánlatainkat küldjük el neked hírlevelünkben, hanem egy 10%-os kedvezménykupont is, amit beválthatsz a következő CHERRISK Utasbiztosításod kötésénél.

Elolvastam és megértettem a CHERRISK Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltakat (Érvényesség kezdete: 2023.10.02).
Szeretnék elsők közt értesülni a CHERRISK különleges ajánlatairól és legfrissebb híreiről. Ezért hozzájárulok ahhoz, hogy a CherryHUB Scale 55150 Kft. az általam megadott elérhetőségeimre (név, e-mail cím, telefonszám) marketing célú megkereséseket küldjön részemre.