Otthon + Lakberendezés2019.10.30.

A tököt faragd, ne a kezedet - biztonsági tippek halloweenre

Ugyan a halloweenezés jó mulatság, egyáltalán nem veszélytelen. Különösen, hogy ez az ünnep Magyarországon is egyre népszerűbb, a tökfaragás pedig (a beöltözéssel együtt) mára sokaknál közösségi program lett. Az sem ritka, hogy ilyenkor egy-két pohár alkohol is elfogy, épp ezért különösen ajánljuk, hogy olvassátok el tökfaragási tippjeinket. Így egy kicsit ti is biztonságosabban hódolhattok majd ennek a tökfaragósdinak!

Az Amerikai Kézsebészeti Társaság külön anyagot is szentelt a tökfaragási tippeknek. Nem is csoda, a nyugat-massachusetts-i sebészeti központban évente legalább 4-5 olyan esettel találkoznak, amiben valaki súlyos (kéz)sérüléseket szenved tökfaragás közben. De mit is tanácsolnak a szakemberek?

Nem a legélesebb kés kell a fiókból!

Az amerikai szervezet szerint nem feltétlenül a legélesebb késre van szükség a fiókból ahhoz, hogy jól menjen a tökfaragás, sőt. Az élesebb kés ugyanis könnyebben belevág a tök héjának keményebb részeibe, ahol elakadhat, és erővel kell kiszedni. Ilyenkor azonban sokszor hirtelen indul meg a kés, és támasztó kézbe vághat. Egy-egy ilyen eset komoly sérülést okozhat, ami három-négy hónapos kezelést is igényelhet a szakemberek szerint.

Épp ezért jó ötlet kifejezetten tökfaragásra készített eszközöket használni. Ezekben a kések egy része recés élű, amivel könnyebb vágni a tököt, vagy pedig kevésbé éles, ami nem képes olyan mély vágásokat ejteni. Ilyen készleteket egyébként már hazánkban is kapni, elég csak beírni a „tökfaragó készlet” kifejezést a keresőbe, és máris kedvünkre válogathatunk.

Figyeljünk a gyerekekre!

A szervezet másik fontos tippje, hogy mindenképp egy stabil, és vízszintes felületen kezdjünk neki a tökfaragásnak. Erre tökéletes lehet egy jó stabil asztal, vagy akár a padló is. Ugyanígy fontos, hogy tiszta és rendezett „munkaállomáson” lássunk neki a a faragásnak, mert ez is nagyban hozzájárulhat a biztonsághoz.

Az amerikai orvosok azt is kiemelték, hogy tökfaragás alatt mindig legyen a gyerekek mellett felnőtt felügyelet, és a faragás igazán veszélyes, késekkel kapcsolatos részeit a felnőttek végezzék.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mivel a halloween a felnőttek körében is népszerű, és sokszor együtt jár a bulizással, a veszélyes faragásnál inkább tartózkodjatok az alkoholtól. (Még akkor is, a CHERRISK Balesetbiztosításnál egy-két pohár ital még nem jelent feltétlen kizárást, jobb elkerülni a bajt.)

Hogyan láss neki a tökfaragásnak?

Most, hogy a biztonsági kérdéseket letudtuk, maradt még néhány tippünk arra is, hogy hogyan faragj hatékonyan tököt. Első lépésként azt javasoljuk, hogy tervezd meg, mit is szeretnél faragni. A legjobb, ha filccel megjelölöd a formát, amit aztán kifaragnál. Ezután jó, ha megjelölöd a tök tetejét is. A zöldség tetejét egy recés késsel vágd be 45 fokos szögben.

4
Galéria: Kezdd a tervezéssel!

Ha ezzel végeztél, akkor kanalazd ki a tök belsejét, például egy merőkanállal vagy más fémkanállal. (A magokat rakd el, mert szuperül meg lehet őket pirítani!)

A magokat pirítsd meg a faragás után!

Ha ezen is túlvagy, nekiláthatsz a forma kifaragásának. Azt tanácsoljuk, hogy a tököt még törölgesd át egyszer a munka megkezdése előtt, mert így kevésbé fog csúszni, ami biztonságosabbá teszi a faragást.

Először egyenes mozdulatokkal nagyjából vágd ki a szemet, szájat és orrot (vagy bármilyen más formát, amit kitaláltál). A finom részletek megformázásához használj művész kést, vagy (ha van ilyened, akkor) a tökfaragó készletedhez járó hasonló eszközt.

4
Galéria: Tökfej születik!

Ha az apró részletekkel is megvagy, akkor a durva éleket lereszelheted, erre szintén találhatsz célszerszámot a szettekben.

3
Galéria: Kezdődhet a rémisztgetés!

Ezzel végeztél is, és nincs is más dolgod, mint hogy meggyújts egy mécsest és tedd a tök belsejébe. Egy átlagos, már kifaragott halloween tök egyébként 5-10 napig áll el, bár a romlási folyamatot lassíthatod, ha a tök belsejét bekened vazelinnel, vagy egy éjszakára ferőtlenítős vízben áztatod a kész formát.

Legyél a Cherrisk része!

Tartozz a közösséghez, ami segíti tagjait!