Veszélyes hulladék az otthonodban

Neked is van otthon régi, rossz mobiltelefonod? Esetleg tableted vagy digitális fényképezőgéped? Akkor veszélyes hulladék van a lakásodban! Egyre több és több olyan eszköz van egy háztartásban, amiről talán nem is gondolnánk, de bizony veszélyes hulladéknak minősülnek. Mit lehet ezekkel tenni úgy, hogy a lehető legkevesebbet ártsunk a környezetünknek? Ennek jártunk utána!

Mi is az a veszélyes hulladék?

Azt, hogy mi a veszélyes hulladék azt a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény határozza meg. Eszerint minden olyan hulladék, ami rendelkezik legalább egy „veszélyességi jellemzővel”, veszélyes hulladéknak számít. Mi lehet ilyen? Például, ha a hulladék robbanás-, vagy tűzveszélyes, rákkeltő anyagot tartalmaz, vagy környezetre veszélyes.

Az én otthonomban nincs ilyen!

A helyzet az, hogy a legtöbb háztartásban igenis van veszélyes hulladék, több is, mint elsőre gondolnánk. A leggyakoribbak, amikre mindenki gondol talán a használt elemek, akkumulátorok vagy a használt sütőolaj. Ezeken kívül azonban sok más is lehet veszélyes hulladék. Ilyen például:

  • Izzók (LED-es is)
  • Bicikli gumi
  • Hungarocell (ami igen sok eszköz csomagolásában megtalálható)
  • Régi telefon, tablet (nem csak az akkumulátor miatt)
  • Számítógépes alkatrészek (például egy alaplap)
  • Fényképezőgép
  • A legtöbb nagy és kis méretű elektronikai eszköz


A veszélyes hulladékok esetében ez az egyik legnehezebb kérdés. Leginkább azért, mert a veszélyes hulladékoktól való megválás odafigyelést igényel: meg kell keresni a megfelelő gyűjtőhelyeket, és el is kell juttatni oda a hulladékot. Arról, hogy melyik hulladékfajtát hol adhatod le a hulladékgazdálkodással foglalkozó FKF készített egy átfogó táblázatot.

Sok esetben jó alternatív megoldás lehet, ha megvárod a lomtalanítást. A lomok elszállítását sokszor összekötik veszélyes hulladékok átvételével is. Fontos azonban, hogy a veszélyes hulladékokat nem lehet a lomokkal egy helyre letenni, hanem külön helyszínt és időpontot jelölnek ki azok átadására. Az erről szóló tájékoztatás általában a lomtalanításról szóló szórólapokon szerepel.

A használt elemektől való megválásnak is van egyszerűbb módja, mint megvárni a lomtalanítást: egyre több helyen (például nagy drogéria láncok üzleteiben) is átvesznek ilyeneket. Érdemes keresned az elemet formázó, nagy, zöld-sárga műanyag tárolót. A használt sütőolajat pedig, például a MOL gyűjti nagy lelkesedéssel - saját bevallásuk szerint már 355 helyen veszik át a fáradt étolajat.

Hasznosítsd újra te magad!

Sok hulladék esetében nem csak a kiszanálás a jó megoldás. Több olyan veszélyes hulladék is van, amit biztonságosan újrahasznosíthatsz otthoni környezetben. Tipikusan ilyen a kerékpár gumi belső vagy abroncs. Ezekből egyre többen és többen csinálnak pénztárcát vagy övet. Ezt angolul upcycling-nek hívják és nagyon jó kreatív ötleteket lehet találni erre a kifejezésre keresve a neten.

Javíttasd meg és használd tovább

Hasonlóan jó ötlet, ha megjavíttatod a dolgaidat, ezzel termelsz ugyanis a lehető legkevesebb hulladékot Persze tudjuk, hogy ez nem minden esetben logikus megoldás. Egy néhány éves tablet betört kijelzőjének a cseréje akár 60 ezer forint is lehet, míg az eszköz maga már nem is feltétlenül ér ennyit. Mégis sok olyan eset van, amikor jól járhatsz egy-egy eszköz javíttatásával.

Sőt, ez az aranyszabály a nem veszélyes hulladékokra is igaz lehet: egy ruha javíttatása sokszor nemcsak olcsóbb, mint rögtön újat venni, de még a környezetnek is jobbat tehetsz vele!

Hasonló bejegyzések a témában:

Iratkozz fel, és szerezz utasbiztosítás kupont!

Nemcsak a legfrissebb ajánlatainkat küldjük el neked hírlevelünkben, hanem egy 10%-os kedvezménykupont is, amit beválthatsz a következő CHERRISK Utasbiztosításod kötésénél.

Elolvastam és megértettem a CHERRISK Adatkezelési Tájékoztató-ban foglaltakat (Érvényesség kezdete: 2023.10.02).
Szeretnék elsők közt értesülni a CHERRISK különleges ajánlatairól és legfrissebb híreiről. Ezért hozzájárulok ahhoz, hogy a CherryHUB Scale 55150 Kft. az általam megadott elérhetőségeimre (név, e-mail cím, telefonszám) marketing célú megkereséseket küldjön részemre.